Lees voor

Straling

  We hebben enkele vragen van inwoners gekregen of het nodig is jodiumtabletten aan te schaffen. De situatie in Oekraïne geeft daar geen aanleiding voor. 

  Moet ik jodiumtabletten kopen vanwege de dreiging in Oekraïne?

  Het heeft geen nut om een jodiumtablet in te nemen. Een stad als Kiev of de kerncentrale van Zaporizja liggen ongeveer 2.000 kilometer van Amsterdam vandaan. Deze afstand is relatief groot voor de stralingsdeeltjes. Als de wind radioactieve jodiumdeeltjes richting Nederland meevoert, dan zijn de hoeveelheden straling te laag om er ziek van te worden. De experts van het RIVM en de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) adviseren altijd over dit soort situaties.

  Jodiumtabletten zijn in Nederland beschikbaar voor mensen die in de omgeving van een kerncentrale wonen en binnen een bepaalde leeftijdscategorie vallen, omdat de tabletten bescherming kunnen bieden bij een ongeval bij een kerncentrale.

  Situatie in Twente

  De dichtstbijzijnde kerncentrale bij Twente is Kernkraftwerk Emsland in het Duitse Lingen. De centrale staat op zo’n 20 kilometer afstand van Denekamp. In verband met de kerncentrale in Lingen is er in Twente het volgende beleid met betrekking tot jodiumtabletten:

  • Alle huishoudens met mensen tot en met 40 jaar binnen 25 km (Losser en Dinkelland) van de kerncentrale in Lingen hebben vorig jaar een nieuw doosje jodiumtabletten ontvangen, omdat de vorige een houdbaarheidsdatum had tot sept 2021.
  • Alle huishoudens met kinderen tot 18 jaar die 25-100 km van een kerncentrale wonen (de rest van Twente) hebben in 2017 jodiumtabletten ontvangen. Houdbaarheidsdatum april 2026.

  Wanneer je de tabletten destijds niet hebt ontvangen, de tabletten kwijt bent of onlangs naar Twente bent verhuisd dan geldt het volgende:

  • Als je woont binnen 25 km van de kerncentrale in Lingen (Losser of Dinkelland)) en 40 jaar of jonger bent, dan kun je jodiumtabletten bij uw gemeente opvragen.
  • Als je verder dan 25 km van Lingen woont (de rest van Twente): de jodiumtabletten zijn ook zonder recept te koop bij (online) drogisterijen en apotheken. Vraag dan naar kaliumjodide, dit is de werkzame stof in jodiumtabletten.

  Meer informatie hierover vind je bij het onderdeel Mijn Veiligheid op deze website. 

  Meer informatie

  Via onderstaande landelijke websites vind je meer informatie over straling, jodiumtabletten en de situatie in Oekraïne:

   

  Terug naar boven

  Veiligheidsregio Twente is een samenwerkingsverband van de gezamenlijke hulpdiensten en de Twentse gemeenten. Wij vinden het belangrijk dat inwoners van Twente zich voldoende voorbereiden op eventuele calamiteiten.