Lees voor

Opvang vluchtelingen

  Opvangplekken in Twente

  Door de Russische inval in Oekraïne vluchten duizenden Oekraïners het land uit. Op dit moment worden de meeste vluchtelingen opgevangen in de buurlanden van Oekraïne. Maar ook een deel van hen is al in Nederland of komt naar Nederland. Nederland wil deze mensen een goede opvangplek bieden. Daarom is aan alle Veiligheidsregio’s gevraagd om in samenwerking met de gemeenten vooralsnog 2000 opvangplekken per regio te realiseren.

  Begin mei zijn er zo'n 1700 gemeentelijke opvanglocaties beschikbaar waarvan zo'n 2/3 bezet is. De komende periode komen hier weer nieuwe opvanglocaties bij waarmee het aantal plekken oploopt tot meer dan 2500. De Veiligheidsregio Twente is verantwoordelijk voor de plaatsing en spreiding van Oekraïense vluchtelingen op deze gemeentelijke opvanglocaties. Daarnaast worden op verschillende plekken in Twente, bijvoorbeeld bij mensen thuis, Oekraïense vluchtelingen particulier opgevangen.

  Benieuwd hoe de plaatsing van Oekraïense vluchtelingen in Twente in zijn werk gaat? Bekijk dan onderstaande video.

  Zelf een bijdrage leveren

  Wil je als inwoner zelf een bijdrage leveren? Dan kun je bijvoorbeeld terecht op de website van Vluchtelingenwerk Nederland

  Particulieren in Twente die hun huis beschikbaar willen stellen voor opvang, kunnen zich melden bij Noaberschap Ukraine-Twente op www.nutwente.nl

  Heb je ruimte beschikbaar voor de opvang van grotere aantallen Oekraïense vluchtelingen? Neem dan contact op met de gemeente. 

  Online startpunt Oekraïense vluchtelingen

  Het online startpunt RefugeeHelp.nl is er voor Oekraïense vluchtelingen en iedereen die zich voor hen wil inzetten. Het maakt Oekraïense vluchtelingen wegwijs vanaf het moment dat ze in Nederland aankomen doordat het informatie en initiatieven bundelt van de overheid, bedrijven, maatschappelijke organisaties en particulieren. Zo kunnen ze bijvoorbeeld informatie en initiatieven vinden op het gebied van huisvesting, gezondheidszorg, onderwijs en juridische ondersteuning. De wensen en behoeften van vluchtelingen staan hierbij voorop, vraag en aanbod komen samen en iedereen die zich wil inzetten voor vluchtelingen kan hier inspiratie opdoen en bijdragen.

  Ga naar RefugeeHelp.nl

   

  Terug naar boven

  Veiligheidsregio Twente is een samenwerkingsverband van de gezamenlijke hulpdiensten en de Twentse gemeenten. Wij vinden het belangrijk dat inwoners van Twente zich voldoende voorbereiden op eventuele calamiteiten.