Lees voor

Noodsituatie

 • NL ALERT

  Via NL-Alert alarmeert en informeert de overheid je bij een ramp, crisis of ander ernstig incident in jouw omgeving. Dit bericht wordt verstuurd naar je mobiel én naar steeds meer digitale reclameschermen en digitale vertrekborden. In een NL-Alert staat wat er aan de hand is, wat je het beste kunt doen en waar je meer informatie en updates kunt vinden. Zie je een NL-Alert? Volg de instructies op, informeer anderen en help de mensen om je heen. Meer informatie over NL-Alert vind je hier.

  SIRENE

  Ben je in een gebied waar gevaar dreigt, dan word je gewaarschuwd door de sirene en/of NL Alert. De sirene waarschuwt alle mensen in het gebied waar gevaar dreigt. Als je de sirene hoort, is hij voor jou bedoeld! De sirenes worden elke eerste maandag van de maand om 12.00 uur getest. Er is dan niets aan de hand. Gaat de sirene op een ander moment, dan is er wel gevaar.

  GELUIDSWAGENS

  Is er geen sirene of NL Alert, of dreigt er zeer plaatselijk gevaar? Dan word je gewaarschuwd door geluidswagens. Luister goed wat er gezegd wordt en volg de instructies op.

  HOE BLIJF JE OP DE HOOGTE?

  Actuele informatie bij een noodsituatie of ramp kun je krijgen via de officiële calamiteitenzender Radio Oost (89,4 FM of kabel). Op TV Oost vind je actuele informatie op Teletekst pagina 123. Dit is alleen het geval als RTVOost als officiële calamiteitenzender wordt ingezet door Veiligheidsregio Twente. Daarnaast is het mogelijk dat je de meest actuele informatie krijgt via de website van je gemeente of via www.crisis.nl.

 • Bij een incident of noodsituatie in Twente kun je via de calamiteitenzender Radio Oost (89.4 FM) en RTV Oost teletekstpagina 123 meer informatie krijgen over wat er aan de hand is en wat je moet doen.

   

  Je kunt zelf ook veel actuele informatie vinden op internet, bijvoorbeeld via de website van je gemeente of op www.crisis.nl (deze site kan bij rampen en crisis worden gevuld met actuele informatie).

   

  Daarnaast is het mogelijk dat de gemeente een apart informatienummer opent tijdens of na een ramp. Dit telefoonnummer wordt via de gemeentelijke website bekend gemaakt.

 • Wat moet ik doen als de sirene gaat?

  Als de sirene gaat dreigt er acuut gevaar en moet je zo snel mogelijk naar binnen gaan (schuilen). De sirene waarschuwt alleen mensen in het gebied waar gevaar dreigt. Dat kan in één of meer gemeenten zijn, maar ook in één wijk. Hoor je de waarschuwingssirene, dan is het alarm dus voor jou bedoeld.

  Ga naar binnen

  Door naar binnen te gaan, loop je zo min mogelijk gevaar. Dat geldt voor iedereen. Als je buiten bent en niet in de buurt van je huis, ga dan zo snel mogelijk het dichtstbijzijnde gebouw in, bijvoorbeeld een bedrijf, kantoor, winkel of huis. Kinderen die op school zijn, moeten daar blijven en worden opgevangen door de schoolleiding. Informeer vooraf bij de school hoe er bij een noodsituatie wordt gehandeld. Zit je in de auto? Parkeer die dan en ga zo snel mogelijk ergens naar binnen. Kan dit niet, zet dan de auto stil (motor en ventilatie uit) langs de kant van de weg en blijf in de auto. Geef anderen de gelegenheid om bij jou te schuilen. Zie je dat anderen de sirene niet opmerken, waarschuw ze dan.

  Sluit ramen en deuren

  Een zwaar ongeval kan tot gevolg hebben dat er gevaarlijke stoffen in de lucht komen. Je kunt jezelf daartegen beschermen door te schuilen in de woning of een ander gebouw. Sluit ramen, deuren en andere openingen in je woning. Denk ook aan tussendeuren, roosters, ontluchtingskokers, schuiven enzovoort. Ga in elke ruimte na waar buitenlucht naar binnen komt en sluit die openingen af. Zet indien mogelijk de mechanische ventilatie uit of zet het systeem op de laagste stand. Plak de afvoer van ventilatie en andere openingen af (met kranten of plastic).

  Luister naar de rampenzender en volg de instructies op

  Als de sirene gaat, krijgt RTV Oost de status van officiële calamiteitenzender. Op deze zender meldt de overheid wat er aan de hand is en welk gevaar er is. Je krijgt hier instructies en adviezen. Volg die op. Vaak vind je ook actuele informatie op de website van de getroffen gemeenten en/of op www.crisis.nl.

  Weet wanneer het buiten weer veilig is

  Het is niet zo dat als de sirene stopt, de situatie weer veilig is. Pas als je op de calamiteitenzender hebt gehoord dat de situatie weer veilig is, kun je ervan uitgaan dat het gevaar is geweken.

  De sirenetest

  Iedere eerste maandag van de maand om 12.00 uur precies wordt de sirene getest. Het signaal duurt 1 minuut en 26 seconden. Als u dan de sirene hoort, weet u dat er niets aan de hand is. De sirene wordt op nationale feestdagen, Dodenherdenking en religieuze feestdagen nooit getest.

   Heb je een klacht over de sirene of heb je de sirene niet gehoord, dan kun je dit melden bij de gemeente waar je je op dat moment begeeft.

Veiligheidsregio Twente is een samenwerkingsverband van de gezamenlijke hulpdiensten en de Twentse gemeenten. Wij vinden het belangrijk dat inwoners van Twente zich voldoende voorbereiden op eventuele calamiteiten.