Lees voor

Wanneer bel je 112?

18925 keer bekeken

  Het alarmnummer 112 is er voor spoedeisende hulp. Dus wanneer jouw of iemand anders leven in direct gevaar is. Bijvoorbeeld als iemand zwaar gewond is en dringend medische hulp nodig heeft. Of wanneer je getuige bent van een misdrijf, zoals geweld, moord, een inbraak of diefstal.

  Wanneer je 112 belt, krijg je de vraag wat je nodig hebt, brandweer, politie of ambulance. Daarnaast krijg je de vraag in welke plaats je dit nodig hebt. Vertel vervolgens:

  • wat er aan de hand is;
  • waar er hulp nodig is.

  112 is in principe altijd bereikbaar. Maar het is niet uit te sluiten dat je soms 112 even niet kunt bereiken. Als je om wat voor reden dan ook geen contact krijgt met 112:

  • Bel de huisarts of huisartsenpost als het gaat om een medische noodsituatie.
  • Probeer 112 te bereiken met een ander toestel ( vast of mobiel).
  • Blijf bij het slachtoffer en vraag altijd aan de buren en omstanders om te helpen en te bellen.
  • Heb je geen ander toestel bij de hand en bel je mobiel, probeer dan enkele meters te verplaatsen en probeer opnieuw. Houdt het toestel hoog en laat de antenne ( vaak onderkant toestel) vrij.

  Meer over 112: zie de website van de Rijksoverheid.

  112, daar red je ook op vakantie levens mee

  Een incident is erg vervelend en onderweg naar of op een vakantieadres des te vervelender. Gelukkig hebben alle landen van de Europese Unie (EU) hetzelfde alarmnummer: 112. Daarnaast zijn er nog zo’n 60 landen waarvan het alarmnummer overeen komt met ons eigen nummer. Net als in Nederland is dit noodnummer gratis en te bereiken vanaf vaste en mobiele telefoons. 

  Binnen de EU kun je in het Engels spreken met de plaatselijke alarmcentrale. Ook in het buitenland zijn er, naast het alarmnummer 112, nationale noodnummers voor situaties die niet levensbedreigend zijn. Kijk voordat je vertrekt welke noodnummers er gelden in het land dat je bezoekt en sla deze op in je mobiele telefoon.

   

  Terug naar boven

  Veiligheidsregio Twente is een samenwerkingsverband van de gezamenlijke hulpdiensten en de Twentse gemeenten. Wij vinden het belangrijk dat inwoners van Twente zich voldoende voorbereiden op eventuele calamiteiten.