Lees voor

Georganiseerde criminaliteit: ondermijning

23712 keer bekeken

  De kapper waar je nooit terecht kunt voor een afspraak...
  Die winkel om de hoek waar nooit klanten komen…
  De huurder die grote bedragen alleen contant wil betalen…
  De buurman die altijd afgeplakte ramen heeft…
  Je zus die een persoonsgebonden budget (PGB) heeft, maar geen zorg krijgt….
  Een kennis met een veel te dure auto en een kleine portemonnee…


  Dit zijn verdachte situaties die te maken kunnen hebben met georganiseerde criminaliteit. Ook jij kunt daar bewust of onbewust mee in aanraking komen. Criminelen hebben namelijk andere mensen nodig om hun activiteiten uit te kunnen voeren. Zij verdienen veel geld op een oneerlijke manier. De Twentse samenleving wordt door deze georganiseerde criminaliteit verzwakt. Dit noemen we ondermijning of ondermijnende criminaliteit. Als burger voel je je daardoor niet veilig meer.

  Voorbeelden
  Voorbeelden zijn het kweken van wietplanten (hennepteelt), zorgfraude, geld witwassen en criminele motorbendes. Of het dumpen van giftig afval uit illegale fabrieken van drugs, zoals de drug ecstasy (XTC). Gewone mensen, kinderen soms, vinden dat gevaarlijke afval dan langs de weg. Wietplantages zijn vaak onprofessioneel aangelegd. Hierdoor is er kans op brandgevaar of waterschade. Je zou er maar naast wonen met jouw gezin. Ook mensen in kwetsbare posities worden vaak de dupe. Zij worden bijvoorbeeld door criminelen benaderd om wietplantjes te telen. Als je weinig geld hebt, is het soms moeilijk om die verleiding te weerstaan. Zo iemand wordt door de crimineel compleet afhankelijk gemaakt. Als je de eerste keer ‘ja’ zegt, is het al te laat. Je komt er bijna niet meer uit.  

  Samenleving waarin iedereen zich veilig voelt
  De overheid wil niet dat criminelen gebruik maken van mensen zoals jij. En van bedrijven. En van ambtenaren. De overheid wil een samenleving waarin iedereen op een eerlijke manier aan zijn geld komt. En waarin inwoners vanTwente niets met criminelen te maken hebben. Een samenleving waarin de wetten en regels gelden voor iedereen. Waarin iedereen zich veilig voelt en criminelen geen invloed hebben. Als één weerbare overheid bestrijden we daarom ondermijnende criminaliteit in Twente. In de aanpak zijn diverse partners nauw met elkaar verbonden: veertien Twentse gemeenten, Openbaar Ministerie, Politie, Regionaal Informatie en Expertise Centrum (RIEC), Belastingdienst en Veiligheidsregio Twente.

  Wat kun jij doen?
  De criminele activiteiten vinden stiekem plaats. Het duurt soms lang, voordat de overheid deze ontdekt. Daarom is ook jouw hulp heel hard nodig. Heb je het vermoeden dat een crimineel zaken met je wil doen? Of zie je verdachte situaties waarvan je het gevoel hebt dat er iets niet klopt? Bel de politie op nummer: 0900-8844. Anoniem bellen kan ook via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000.  Kijk ook eens op de website van de politie voor meer informatie over ondermijning. 

   

  Terug naar boven

  Veiligheidsregio Twente is een samenwerkingsverband van de gezamenlijke hulpdiensten en de Twentse gemeenten. Wij vinden het belangrijk dat inwoners van Twente zich voldoende voorbereiden op eventuele calamiteiten.