Lees voor

Ziektegolf

17379 keer bekeken

    Bijna elk jaar heerst er wel een griepepidemie. We spreken van een epidemie als er bij meer dan 51 personen van de 100.000 sprake is van griepklachten. In 2015 hadden we een lange griepepidemie. De epidemie duurde 21 weken. De meeste mensen hadden last van een luchtweginfectie.

    Er zijn veel verschillende soorten ziekteverwekkers die de gezondheid kunnen bedreigen. Wist je dat een groot deel van de tien meest voorkomende ziekten in Nederland infectieziekten zijn? Infectieziekten kunnen erg besmettelijk zijn, waardoor veel mensen tegelijkertijd ziek kunnen worden. We spreken dan van een ziektegolf, epidemie of pandemie.

    Momenteel hebben we te maken met de COVID-19 pandemie. Deze duurt ondertussen al langer dan een jaar. Voor informatie over corona hebben we een aparte pagina ingericht: Meer informatie over corona.

    Wat kan ik doen tijdens een infectieziekte uitbraak?

    Een uitbraak van een infectieziekte kun je niet voorkomen. Maar de kans op besmetting of uitbreiding van de ziekte kun je wel beperken. Volg hiervoor de volgende hygiënemaatregelen op:

    • Bij hoesten/niezen: gebruik altijd papieren zakdoekjes. Gooi ze na gebruik direct weg. Nies of hoest in de binnenkant van je elleboog. 
    • Was regelmatig goed je handen, vooral na toiletgebruik. Gebruik bij voorkeur papieren handdoekjes.
    • Zorg voor een goede hygiëne bij het bereiden van eten.
    • Blijf zoveel mogelijk thuis als je een besmettelijke ziekte hebt.
    Terug naar boven

    Veiligheidsregio Twente is een samenwerkingsverband van de gezamenlijke hulpdiensten en de Twentse gemeenten. Wij vinden het belangrijk dat inwoners van Twente zich voldoende voorbereiden op eventuele calamiteiten.