Lees voor

Risicovol weer

598 keer bekeken

    Extreme hitte, flinke regen, onweersbuien of heftige sneeuwval. Het weer gaat ieder jaar alle kanten op in Nederland. Daarom is het belangrijk om te weten wat je moet doen bij extreme weersomstandigheden.

    Hoe weet ik of er risicovol weer aankomt?

    Het KNMI verstrekt de weersverwachtingen en geeft indien nodig per provincie of regio waarschuwingen voor gevaarlijk weer. Als er risicovol weer op komst is, dan geeft het KNMI een waarschuwing via radio, tv, knmi.nl en via het twitterkanaal @KNMI.

    Naar de website van het KNMI

    Stormschade: wie bel je dan?

    Bij hevige regenval en storm krijgt de meldkamer honderden telefoontjes van inwoners die overlast of schade hebben. Situaties die levensbedreigend zijn krijgen voorrang op andere hulpverzoeken. Medewerkers van de meldkamer die telefoontjes aannemen maken een snelle inschatting van het risico en kunnen daardoor niet iedereen volledig en uitgebreid te woord staan.  

    • Direct gevaar voor mens of dier. Is er direct gevaar voor mens of dier? Bel dan altijd de brandweer via 112.
    • Geen direct gevaar in de openbare ruimte. Is er geen direct gevaar, maar wel schade aan de openbare ruimte? Meldt het dan bij de gemeente. De brandweer ter plaatse nodig? Bel dan naar het ‘geen spoed’ nummer.
    • Schade in of om je woning/bedrijf. Is er geen direct gevaar, maar wel schade aan je woning of bedrijf? Onderneem dan zelf actie of bel een gespecialiseerd bedrijf. Voor de kosten van de schade neem je contact op met je verzekering.

    Stormschade en wateroverlast
    Klik op de afbeelding om deze te vergroten

    Onweer, donder en bliksem

    Ongeveer 200.000 keer per jaar slaat in Nederland de bliksem in. Soms met flinke schade aan bijvoorbeeld je woning. Die schade wordt veroorzaakt door overspanning (inductie). De bliksem, die wel 5 tot 6,5 kilometer lang kan zijn, hoeft niet eens direct in te slaan op je huis. Als een boom naast je huis wordt geraakt kan de spanning via de leidingen in de grond, zich naar je huis verplaatsen en slaat door op je elektrische apparaten. Trek daarom kort voor of tijdens onweer de stekkers uit het stopcontact om schade van een blikseminslag te voorkomen of bescherm je elektrische apparaten met een goede overspanningsbeveiliging. Als bliksem thuis inslaat kan er brand ontstaan, muren kunnen scheuren of inzakken. 

    Wat te doen bij bliksem

    • Zoek een schuilplaats: een gebouw, een afgesloten auto of een metalen caravan (dit zijn goede bliksemafleiders) en blijf zitten tot het onweer voorbij is.
    • Schuil niet onder een boom, in de buurt van hoge masten of bij een metalen hek. De kans om getroffen te worden, is daar het grootst.
    • Blijf uit de buurt van open water. Als je op het water bent, ga dan zo snel mogelijk aan land.
    • Is er geen schuilplaats in de buurt? Maak je zo klein mogelijk. Houd je voeten tegen elkaar. Dit verkleint de kans dat je getroffen wordt. Ga nooit op de grond liggen. Ben je met meerdere mensen? Verspreid je.


    Klik op de afbeelding om deze te vergroten

    Extreme hitte

    In de zomermaanden kan het behoorlijk warm zijn. Aanhoudend warm weer vormt vooral een gezondheidsrisico voor ouderen, chronisch zieken en mensen met overgewicht. Neem daarom op tijd maatregelen om oververhitting te voorkomen: 

    • Zorg goed voor jezelf: Drink veel, kleed je luchtig, vermijd zware inspanning en bescherm je huid met zonnebrandcrème. Let extra op bij evenementen
    • Zorg voor anderen: Kwetsbare groepen lopen meer risico en hebben
      sneller last van uitdroging en oververhitting
    • Zwem alleen in veilig water: Zwem alleen in water waarbij de kwaliteit regelmatig wordt gecontroleerd. Dit kun je vinden op zwemwater.nl

    Code Groen, Geel, Oranje en Rood

    Het KNMI geeft waarschuwingen uit voor: regen, gladheid & sneeuw, onweersbuien, windstoten, temperatuur (hitte/koude), zicht en hozen. Bij code rood spreken we van een weeralarm.

    Code groen
    Het verwachte weertype geeft geen aanleiding voor het uitgeven van een waarschuwing.

    Code geel
    Waarschuwing voor gevaarlijk weer.

    Code oranje
    Waarschuwing voor extreem weer.

    Code rood
    Dit wordt ook wel een weeralarm genoemd. Dit weeralarm verschijnt met een zekerheid van minstens 90 procent.

    Meer informatie over weerwaarschuwingen

    Wat kun je zelf doen bij risicovol weer?

    • Blijf binnen (waar mogelijk)
    • Verwijder alle losliggende objecten rondom het huis en sluit alle ramen en deuren.
    • Blijf op de hoogte van de weersberichten en volg het advies op.
    • Zet je auto op een veilige plek: uit de buurt van bomen en schuttingen.
    Terug naar boven

    Veiligheidsregio Twente is een samenwerkingsverband van de gezamenlijke hulpdiensten en de Twentse gemeenten. Wij vinden het belangrijk dat inwoners van Twente zich voldoende voorbereiden op eventuele calamiteiten.