Extreme hitte, flinke regen, onweersbuien of heftige sneeuwval. Het weer gaat ieder jaar alle kanten op in Nederland. Daarom is het belangrijk om te weten wat je moet doen bij extreme weersomstandigheden.
Het KNMI verstrekt de weersverwachtingen en geeft indien nodig per provincie of regio waarschuwingen voor gevaarlijk weer. Als er risicovol weer op komst is, dan geeft het KNMI een waarschuwing via radio, tv, knmi.nl en via het twitterkanaal @KNMI.
Bij hevige regenval en storm krijgt de meldkamer honderden telefoontjes van inwoners die overlast of schade hebben. Situaties die levensbedreigend zijn krijgen voorrang op andere hulpverzoeken. Medewerkers van de meldkamer die telefoontjes aannemen maken een snelle inschatting van het risico en kunnen daardoor niet iedereen volledig en uitgebreid te woord staan.
Klik op de afbeelding om deze te vergroten
Ongeveer 200.000 keer per jaar slaat in Nederland de bliksem in. Soms met flinke schade aan bijvoorbeeld je woning. Die schade wordt veroorzaakt door overspanning (inductie). De bliksem, die wel 5 tot 6,5 kilometer lang kan zijn, hoeft niet eens direct in te slaan op je huis. Als een boom naast je huis wordt geraakt kan de spanning via de leidingen in de grond, zich naar je huis verplaatsen en slaat door op je elektrische apparaten. Trek daarom kort voor of tijdens onweer de stekkers uit het stopcontact om schade van een blikseminslag te voorkomen of bescherm je elektrische apparaten met een goede overspanningsbeveiliging. Als bliksem thuis inslaat kan er brand ontstaan, muren kunnen scheuren of inzakken.
Klik op de afbeelding om deze te vergroten
In de zomermaanden kan het behoorlijk warm zijn. Aanhoudend warm weer vormt vooral een gezondheidsrisico voor ouderen, chronisch zieken en mensen met overgewicht. Neem daarom op tijd maatregelen om oververhitting te voorkomen:
Het KNMI geeft waarschuwingen uit voor: regen, gladheid & sneeuw, onweersbuien, windstoten, temperatuur (hitte/koude), zicht en hozen. Bij code rood spreken we van een weeralarm.
Code groen
Het verwachte weertype geeft geen aanleiding voor het uitgeven van een waarschuwing.
Code geel
Waarschuwing voor gevaarlijk weer.
Code oranje
Waarschuwing voor extreem weer.
Code rood
Dit wordt ook wel een weeralarm genoemd. Dit weeralarm verschijnt met een zekerheid van minstens 90 procent.
Meer informatie over weerwaarschuwingen
Veiligheidsregio Twente is een samenwerkingsverband van de gezamenlijke hulpdiensten en de Twentse gemeenten. Wij vinden het belangrijk dat inwoners van Twente zich voldoende voorbereiden op eventuele calamiteiten.