Lees voor

Nucleair ongeval

8413 keer bekeken

  Hoe wordt Nederland beschermd

  De overheid bereidt zich voor op een groot aantal risico's waaronder een kernongeval. Door strenge veiligheidsmaatregelen in binnen- en buitenland is de kans op een kernongeval erg klein. Een kernongeval is nooit helemaal uit te sluiten, de overheid bereidt zowel professionals als burgers voor op een kernongeval zodat een ieder juist handelt wanneer het nodig is. De dichtstbijzijnde kerncentrale is Kernkraftwerk Emsland in het Duitse Lingen. De centrale staat op zo’n 20 kilometer afstand van Denekamp. De kerncentrale in Lingen wordt continu gecontroleerd. Mocht er ondanks alle controles toch een storing plaatsvinden, dan bestaat de kans dat er radioactieve straling vrijkomt. 

  Maatregelen

  De overheid kan verschillende maatregelen nemen om de bevolking te beschermen:

   

  Tussen het moment waarop zich in de kernreactor een incident voordoet en het moment waarop radioactiviteit in de omgeving zou kunnen vrijkomen, zit meestal tijd om maatregelen te nemen om mensen te beschermen. De overheid kan verschillende maatregelen treffen:

  • Schuilen geeft voor een bepaalde tijd bescherming tegen straling uit een wolk en verminderd dat radioactiviteit wordt ingeademd.
  • Evacuatie geeft bescherming omdat men het gebied verlaat.
  • Door op het juiste moment jodiumtabletten te slikken, raakt de schildklier verzadigd met gewoon jodium. De schildklier neemt dan minder radioactief jodium op en gaat daardoor de toename op de kans op schildklierkanker tegen.
  • Er kunnen ook maatregelen worden getroffen op ander gebied zoals een graas- en vervoersverbod of het sluiten van kassen.

  Hieronder zijn de verschillende maatregelen omschreven.

  Gezondheid

  Bij een lage stralingsdosis treden er geenmerkbare gezondheidsproblemen op, het lichaam kan zelf de schade aan de cellen repareren. Bij een zeer hoge blootstelling aan straling kunnen er wel acute gezondheidsproblemen optreden. Hierbij kan gedacht worden aan een rode huid, verzwakking van het immuunsysteem of verzwakking of beschadiging aan maag en darmen. Heel soms blijft er onherstelbaar beschadigd erfelijk materiaal (DNA) over, dit kan leiden tot het ontstaan van kanker.

  Crisisplannen

  Als er zich een crisissituatie in een kernreactor voordoet, dan treden crisisplannen in werking. Deze plannen worden geregeld geoefend door de nucleaire installaties, de veiligheidsregio’s en de overheid. Een onderdeel van deze plannen is dat de overheid maatregelen neemt om blootstelling aan de vrijgekomen radioactieve stoffen te voorkomen of te verkleinen: schuilen, jodiumtabletten slikken of evacueren. Welke maatregelen door de overheid geadviseerd worden, verschilt per situatie.

  Terug naar boven

  Veiligheidsregio Twente is een samenwerkingsverband van de gezamenlijke hulpdiensten en de Twentse gemeenten. Wij vinden het belangrijk dat inwoners van Twente zich voldoende voorbereiden op eventuele calamiteiten.