Lees voor

Cyberaanval

19334 keer bekeken

    Digitale bedreigingen zijn er in vele vormen. Het kan gaan om een vervelend computervirus, maar ook om diefstal van persoonsgegevens, haat zaaien of om een cyberaanval: een digitale aanval op het bancaire systeem, energievoorzieningen of andere vitale systemen.

    WAT DOET DE OVERHEID OM EEN CYBERAANVAL TE VOORKOMEN?


    Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) draagt bij aan het gezamenlijk vergroten van de weerbaarheid van de Nederlandse samenleving in het digitale domein. Het NCSC heeft een groot nationaal en internationaal netwerk en scant daarnaast permanent honderden bronnen op het internet. Hierdoor heeft het NCSC steeds inzicht in actuele dreigingen en kan het tijdig een waarschuwing afgeven. Daarbij richt het NCSC zich in eerste instantie op de rijksoverheid en de vitale sectoren.Ook publiceert het centrum kennisdocumenten als handvat voor oranisaties om de digitale veiligheid te vergroten of te handhaven. Het NCSC is onderdeel van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).

     

    WAT KAN IK ZELF DOEN?

    1. Installeer een antivirusprogramma
      Gebruik een antivirusprogramma om je computer, tablet en mobiele telefoon te beschermen en schakel automatische updates in. Laat het antivirusprogramma daarnaast geregeld uw apparaten scannen op infecties, bijvoorbeeld iedere maand. Schakel een eventueel meegeleverde firewall altijd in, zodat het de verbindingen tussen het apparaat en het internet in de gaten kan houden.
    2. Installeer steeds de software-updates
      Producenten van besturingssystemen, browsers en andere programma’s brengen geregeld updates uit om beveiligingslekken te verhelpen. Kwaadwillenden maken vaak gebruik van deze beveiligingslekken om je computer binnen te dringen. Hou dus ook je software up-to-date en maak waar mogelijk gebruik van automatische updates.

    3. Gebruik sterke wachtwoorden
      Een moeilijk te raden wachtwoord is belangrijk, vooral bij cruciale systemen zoals DigiD of je wifinetwerk. Gebruik niet overal hetzelfde wachtwoord, wijzig geregeld je wachtwoorden (bijvoorbeeld ieder jaar), deel ze niet met anderen en sla ze niet op in de internetbrowser of in een onbeveiligd bestand op uw computer.

    4. Maak alleen verbinding met vertrouwde wifinetwerken
      Verstuur dus geen gevoelige gegevens (e-mail, internetbankieren) over netwerken die je niet kent of niet vertrouwt. Versleutel thuis je draadloze netwerk met WPA2 met AES-encryptie om te voorkomen dat kwaadwillenden je internetverkeer kunnen onderscheppen.

    5. Open geen verdachte berichten en bestanden
      Ontvang je onverwacht een bericht met een bijlage, (ingekorte) hyperlink of verzoek om in te loggen op een systeem? Ga hier niet op in, zelfs niet wanneer je de afzender kent. Accepteer het bericht alleen als je het van deze afzender verwachtte te krijgen. Verwijder spam direct.

    6. Installeer alleen apps via de officiële applicatiewinkels
      Ook apps voor je mobiele telefoon of tablet kunnen malware bevatten. Installeer apps daarom alleen via de officiële applicatiewinkels en gebruik geen illegale kopieën. Kijk ook goed naar tot welke gegevens de app toegang vraagt. Bekijk ervaringen van medegebruikers om een beeld te vormen van de betrouwbaarheid van de app.

    7. Controleer het adres van websites
      Controleer het webadres (URL) en het certificaat (het hangslotje in de adresbalk van de browser) om vast te stellen dat je geen nagemaakte of onveilige website bezoekt. Is er geen hangslotje? Vul dan geen gevoelige gegevens in op deze website. Gebruik bladwijzers voor websites die je vaak bezoekt en let extra op bij het openen van verkorte URL’s. Deze worden veel gebruikt op sociale netwerken.

    8. Sluit pop-ups in je browser af met Alt+F4
      Klik nooit op akkoord, ok, de ‘X’ of nee om een pop-up af te sluiten: je kunt hiermee per ongeluk malware installeren. Een pop-up sluit je het beste af via de toetsencombinatie ‘Alt+F4’. Installeer eventueel een pop-up-filter om pop-ups te blokkeren.

    9. Bedenk goed wat je met wie deelt op internet
      Denk goed na over wat je wel of niet op internet wilt delen. Scherm je sociale netwerksites goed af en wees selectief in wie toegang krijgt tot je profiel en gegevens. Laat je je gegevens ergens achter, ga dan na bij welke organisatie je dat doet, hoe lang je gegevens worden bewaard en aan wie de gegevens nog meer kunnen worden verstrekt. Geef niet meer gegevens dan noodzakelijk is.

    10. Gebruik je gezond verstand
      Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het dat meestal ook. Wees alert als je iets niet vertrouwt of niet kent.
    Terug naar boven

    Veiligheidsregio Twente is een samenwerkingsverband van de gezamenlijke hulpdiensten en de Twentse gemeenten. Wij vinden het belangrijk dat inwoners van Twente zich voldoende voorbereiden op eventuele calamiteiten.