Lees voor

Thema's corona

In Twente volgen we de landelijke maatregelen. In de noodverordening kun je alle informatie vinden. Afgelopen maandag 28 september heeft de minister-president de aangescherpte maatregelen gedeeld, hieronder een overzicht. Dit overzicht wordt gedurende de week aangevuld, naarmate de maatregelen duidelijker zijn.
Laatste update 30-09-2020

De anderhalve meter afstand geldt bijna altijd. Er zijn enkele uitzonderingen, deze zijn opgenomen in de noodverordening. 

Specifiek voor kinderen/jongeren
* Kinderen t/m 12 jaar hoeven tot niemand afstand te houden. 
* Jongeren t/m 17 jaar hoeven onderling geen afstand te houden. 

Bezoek ontvangen
Er wordt zéér dringend geadviseerd, om het aantal mensen dat je in huis en tuin ontvangt, te beperken tot maximaal 3 gasten. Kinderen tot en met 12 jaar niet meegerekend. Daarbij moet vooraf worden gevraagd, of iedereen klachtenvrij is. Natuurlijk moet altijd anderhalve meter afstand worden gehouden.

Regels voor binnen

 • Thuiswerken blijft de norm, tenzij dat echt niet kan. Als er in een werksituatie toch een besmetting plaatsvindt, kan de werklocatie 14 dagen worden gesloten.
 • In andere gebouwen dan de eigen woning geldt dat er met maximaal 4 personen een gezelschap mag worden gevormd. Kinderen tot en met 12 tellen hierbij niet mee. Dat betekent dat voor 1 huishouden of maximaal 4 personen, exclusief kinderen, een reservering bij een bioscoop of restaurant kan worden gemaakt.
 • Het aantal personen per ruimte wordt beperkt tot 30. Dit is inclusief kinderen tot en met 12 jaar en exclusief personeel.
 • Eet- en drinkgelegenheden hebben tot 21.00 inloop, om 22.00 uur is de zaak gesloten.
 • Sportkantines zijn gesloten.
 • Bij binnenruimtes met een doorstroom van bezoekers  zoals in monumenten, bibliotheken en musea, vindt bezoek plaats op basis van een reservering per tijdvak. Markten en detailhandel zijn hiervan uitgezonderd.
 • Mensen met een contactberoep vragen hun klanten zich te registreren, net als in de horeca nu al gebeurt.

Regels voor buiten

 • Voor activiteiten buiten, waar geen continue doorstroming van mensen is, geldt een maximum van 40 personen. Dit is inclusief kinderen tot en met 12 jaar en exclusief personeel.
 • Is er buiten wel een continue doorstroming van personen, zoals in dierenparken of op markten, dan geldt er een norm voor het aantal bezoekers per vierkante meter.
 • Sportwedstrijden, zowel amateur als professioneel vinden plaats zonder publiek.
 • Het advies is het aantal reisbewegingen zoveel mogelijk te beperken

Uitvaarten
Voor uitvaarten gelden er geen maximum, uiteraard wel met in achtneming van de RIVM-regels.

Bruiloften
Bij een bruiloft, dit betreft alleen de huwelijksvoltrekking, mogen binnen 30 mensen en buiten 40 mensen aanwezig zijn.

Vakantiewoningen
Het is verboden om in een besloten ruimte met meer dan 4 personen (of eigen huishouden) te verblijven of mensen toe te laten. Dus het is nu niet mogelijk om met meerdere mensen een vakantiewoning te huren/ aan meerdere mensen een vakantiewoning te verhuren.

Testen
Vragen over testen en testlocaties vind je hier.

Aanvullende lokale maatregelen
De voorzitter van de veiligheidsregio Twente heeft de mogelijkheid om brandhaarden van het coronavirus te voorkomen en onder controle te krijgen. Deze lokale en regionale maatregelen richten zich op de naleving van de basisregels en op het voorkomen van drukte zodat het virus zich niet verder verspreidt.

Zo kan de voorzitter van de Veiligheidsregio Twente bij constatering van bronbesmetting door GGD, een sluiting van maximaal 14 dagen van recreatieve instellingen (zoals bioscopen, horecaondernemingen, pretparken, theater, musea, enzovoorts) opleggen.

Terug naar boven

Veiligheidsregio Twente is een samenwerkingsverband van de gezamenlijke hulpdiensten en de Twentse gemeenten. Wij vinden het belangrijk dat inwoners van Twente zich voldoende voorbereiden op eventuele calamiteiten.