Lees voor

Verhalen

  Lees hieronder de verhalen van mensen die in hun werk te maken hebben met de coronapandemie. 


  Casper is boa in Hengelo

  Buitengewoon opsporingsambtenaar Casper Erné krijgt vaker dan vroeger lelijke woorden naar zijn hoofd geslingerd. Dan is het de kunst rustig te blijven en binnen een paar seconden de situatie in te schatten: 'Ik vraag me altijd af: is de overtreding te ernstig of kan ik het met een waarschuwing af?”

  'Als toezichthouder en boa zet je je in voor de leefbaarheid en veiligheid van je gebied, in mijn geval de wijk Hasseler Es. Als mensen hun hondenpoep niet opruimen, zich niet aan corona- of verkeersregels houden of foutparkeren, zijn ze in overtreding en riskeren ze een bekeuring. Als het moet dan moet het, maar dat is niet mijn uitgangspunt. Ik ga er niet met gestrekt been in. Wat bereik je als je meteen zegt: ‘dit mag niet, dat mag niet’? Ik probeer steeds het gesprek aan te gaan.'

  Observeren

  Erné is met zijn 56 jaar zeker geen groentje. Hij heeft verschillende functies gehad binnen en buiten de gemeente. Daarnaast deed hij als klein jochie al vrijwilligerswerk bij de kinderboerderij. Hij verzorgde de dieren en leerde observeren. Niet alleen het gedrag van dieren, maar ook dat van mensen. De kennis en kunde die hij in de loop er jaren opdeed, komen goed van pas als boa.

  De sluiting van horeca tijdens de lockdown, leidde tot bijzondere situaties. Zo stuitten Casper en zijn collega meerdere malen op mensen die seks hadden op openbare plekken. Bijvoorbeeld in een auto, of op een begraafplaats. 'Op een begraafplaats, dat is toch compleet respectloos?' zegt Erné verontwaardigd. 'Dat heb ik die jongen ook geprobeerd duidelijk te maken. Hij doet het vast niet nog eens!'

  Geregeld moest hij de laatste tijd controleren bij ondernemers. Doet een ondernemer iets niet volgens de regels, dan wordt deze daar op aangesproken en gewaarschuwd. Daarna krijgt de ondernemer tijd om het alsnog voor elkaar te maken. Gebeurt dat niet, dan volgen een waarschuwing, proces-verbaal en mogelijk bestuurlijke boete. Daarover beslissen uiteindelijk de gemeentelijke juristen.

  Kort lontje

  Door de coronacrisis hebben inwoners en ondernemers het moeilijk en is het lontje soms wat korter. 'Begrijpelijk', vindt Casper Erné. 'Mijn collega’s en ik houden daar zoveel mogelijk rekening mee. Als boa moet je stevig in je schoenen staan, maar het contact met mensen hoort bij de mooie dingen van het vak. Want voor hen doen we het!'


  Jeugdagent Lotte uit Hengelo

  Ze heeft een bereik waar menig influencer van droomt. Sommige TikTok- of Instagramvideo’s van jeugdagent Lotte worden maar liefst 1,3 miljoen keer bekeken. Niet alleen in haar werkgebied Hengelo-Borne, maar ook ver daar buiten. Lotte zet zich via sociale media hard in om jongeren te bereiken. Dat is in deze tijd hard nodig. Helemaal omdat Lotte ziet dat door corona meer jongeren in de problemen komen.

  Lotte is nu zo’n vijf jaar werkzaam als jeugdagent en sinds kort ook als jeugdcoördinator. Ze kent die andere kant, die van de straat en de straatschoffies, maar al te goed. “Zo was ik zelf vroeger ook,” vertelt de 31-jarige Twentse. “Ik kreeg foute vrienden. Sommigen waren al bezig het slechte pad op te komen. Denk aan drugs- en gewelddelicten. Ik zocht aandacht en erkenning, maar niet op een goede manier.” Lotte kwam zelf een keer in aanraking met de politie. Dat was een kantelpunt. Ze wist: “Nu moet ik veranderen.”

  Lotte spreekt de taal van jongeren op straat. Via sociale media heeft ze bekendheid opgebouwd. Jongeren weten haar nu te vinden. Niet alleen als ze op straat loopt, maar ook via de social-kanalen. “Je moest eens weten hoeveel privéberichten ik krijg van jongeren. Via hun schermpje kunnen ze me makkelijk benaderen, zonder dat een ander het doorheeft.”

  Feestjes, drugs en rottigheid

  De vragen en problemen van jongeren gaan over gepest worden, het hebben van verkeerde vrienden, of je nou wel of niet een mes op zak mag hebben, jongeren die weggelopen zijn, aan suïcide denken. Lotte helpt waar ze kan. Als het moet of nodig is, werkt de politie samen met gemeente, school, jongerenwerkers, bureau Halt en justitie. De jeugdagente ziet wel dat corona zaken heeft verergerd: “De kinderen verveelden zich. Dus wat gingen ze doen? Rottigheid uithalen op straat. Thuis feestjes houden, met drugs. Ze zaten nog meer op hun telefoon.” Ook het aantal sextingzaken steeg, waarbij jongeren seksueel getinte foto’s of video’s verspreiden.

  Ouders kunnen er niet altijd wat aan doen als hun kinderen afglijden. “Ik kwam echt niet uit een slecht gezin,” legt Lotte uit, “maar mijn ouders waren vaak afwezig, druk met werk, of hadden dingen te laat door. Ik wil ouders van nu meegeven: “Heb interesse voor je kind. Waar is hij of zij mee bezig? Wat gebeurt er op die telefoon? Verdiep je in wat je kind doet, want zo kun je veel ellende voorkomen.”


  Jordy Scheggetman, wijkagent in Hof van Twente

  Je laten zien en er zijn. Daar draait het om in het werk van Jordy Scheggetman, wijkagent in Hof van Twente. Als scheidsrechter bij de voetbal heeft hij veel contact met jongeren :“Ik hang niet met ze aan de bar, maar als er wat is, weten ze me te vinden.” En zodra het kan, houdt de wijkagent weer spreekuur in Markelo en Diepenheim.

  Sinds maart 2020, dus toen coronacrisis net begon, werd Jordy wijkagent in Markelo en Diepenheim. “Vooral tijdens de laatste lockdown groeiden de weerstand en irritatie,” zegt Scheggetman, “maar de mensen accepteerden de maatregelen wel. Ook al zijn er wel verschillen. Inwoners van Goor zijn van nature wat mondiger en kritischer dan inwoners van Markelo en Diepenheim.”

  Kletsen met de kinderen

  Een wijkagent weet wat er leeft in de wijk. In de wijken van Jordy Scheggetman zijn dat vooral sociaal-maatschappelijke kwesties. Jordy: “Mensen die wat meer aandacht nodig hebben, eenzaamheidsproblematiek, burenruzies waar we moeten bemiddelen. Daarin is de invloed van corona merkbaar, dit soort zaken zijn nu zichtbaarder.” De meeste mensen kennen hun wijkagent wel. Loopt hij over straat, dan wordt er naar hem gezwaaid. “Ik ben herkenbaar en aanspreekbaar, daar werk ik bewust aan,” zegt Jordy. Gaat hij naar een basisschool voor een gesprek met de directeur, dan maakt hij ook tijd om vrij te kletsen met de kinderen. Soms houdt Jordy een praatje voor de klas. “Dat de kinderen mij zien, is goed voor later. Als ze me misschien eens nodig hebben.”

  Toen hij net begon in Hof van Twente, hield hij spreekuur in een Markelose en Diepenheimse supermarkt. Vanwege corona kon dit slechts één keer doorgaan, want hij wilde geen drukte in de winkel veroorzaken. “Dus ik hoop dat ik het spreekuur binnenkort weer kan oppakken, ” aldus de wijkagent. Een andere plek waar mensen Jordy tegen het lijf kunnen lopen, is bij Sportclub Markelo. Hier fluit hij voetbalwedstrijden van de jongens en meiden in de leeftijdsgroepen onder de 19 jaar. Omdat hij dat leuk vindt, maar ook omdat het een uitgelezen kans is contact te maken met deze lastig te bereiken doelgroep. Wel bewaakt hij zijn grenzen: “Ik ben niet hun vriend en ga niet met de jongeren aan de bar hangen. Maar als er wat is, weten ze me te vinden.”


  Ymko Attema, Algemeen Commandant Crisiscommunicatie

  Mijn naam is Ymko Attema en ik maak onderdeel uit van Veiligheidsregio Twente. Graag geef ik jullie een inkijkje in mijn werkzaamheden tijdens deze coronacrisis. 

  Wat doe ik?

  Ik ben werkzaam als teamleider bij Brandweer Twente. Wanneer er een incident is in Twente met een grote impact op de samenleving kan ik gealarmeerd worden en maak ik onderdeel uit van de crisisorganisatie van de Veiligheidsregio Twente. Wanneer mijn 'pieper' gaat, ben ik Algemeen Commandant Crisiscommunicatie en verantwoordelijk voor:

  1. Zorgen dat iedereen geïnformeerd worden over wat er aan de hand is en waar meer informatie over het incident te vinden is. Een van de middelen die we hiervoor hebben is bijvoorbeeld NL-Alert
  2. Zorgen dat iedereen in de buurt van het incident weet wat hij of zij moet doen. Meest gehoord is natuurlijk 'ramen en deuren dicht'.
  3. Zorgen dat er ook aandacht is voor de impact op de direct getroffenen en betrokkenen. Hierbij komt vaak de burgemeester van de desbetreffende gemeente in beeld.

  Denken in scenario's

  Tot twee jaar geleden kende we eigenlijk alleen de 'standaard crisis': de grote brand, stroomuitval, een explosie en incidenten met gevaarlijke stoffen. Nu zitten we al bijna twee jaar in een crisis, de COVID-19 crisis. En dus zijn we ook al als crisisorganisatie bijna twee jaar actief en intensief hiermee bezig. Op donderdag komt het crisisteam bijeen om de actuele stand van zaken in Twente te bespreken om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op wat er gaat komen. Het denken in scenario's is daarbij erg handig en belangrijk. 'Als dat aan de orde is, dan moeten wij dit doen'. Dat is een continu proces.

  Woensdag: de voorbereiding

  De voorbereiding op het crisisteam begint op de woensdag. Gelukkig doe ik dit niet alleen maar in de kolom Crisiscommunicatie zijn een flink aantal collega's van de Veiligheidsregio en de Twentse gemeenten actief. Bij een crisis kunnen we dus terugvallen op collega's die we als het moet uit bed bellen om acuut aan de slag te gaan. Binnen 30 minuten na alarmering zijn we operationeel.

  Onze belangrijkste taak op de woensdag is om een omgevingsbeeld te maken waarmee we kunnen zien wat er leeft en beeft in Twente. Wat zijn de trending topics op social media mbt de crisis en waar worden veel vragen over gesteld. Omgevingsanalisten scannen alle online en offline media en brengen dat samen in een omgevingsbeeld. De Corona crisis is een nationale crisis dus we staan in nauw contact met de Rijksoverheid, de andere Veiligheidsregio's en omdat we een grensregio zijn ook met onze collega's in Duitsland.

  Dit omgevingsbeeld wordt dan op de donderdag in het crisisteam besproken met als resultaat dat we besluiten om actief in te spelen op wat er in Twente leeft. Zo passen we voortdurend de informatie op de sites van GGD, Veiligheidsregio en Twentse gemeenten aan op de vragen die gesteld worden. Ook kijken we bijvoorbeeld of er desinformatie (valse informatie) wordt verspreid. Daar spelen we dan ook op in.

  Donderdag: het crisisteam komt bijeen

  Op de donderdag komt het crisisteam bijeen op de locatie van de meldkamer in Hengelo. In het crisisteam kijken we naar de komende week wat daarin moet gebeuren. Deze besluiten worden voorgelegd aan de voorzitter van de Veiligheidsregio. Na dit overleg hebben we regelmatig een persgesprek waarbij de we regionale media bijpraten over de stand van zaken. Dat kunnen ze gebruiken in hun berichtgeving over de coronacrisis.

  Een keer in de drie weken worden aan het einde van de dag alle burgemeesters in Twente (online) bijgepraat zodat iedereen weet wat de actuele stand van zaken is en wat er de komende periode op ons af gaat komen. Op deze manier loodsen we Twente door deze crisis heen.

  Wat vind ik mooi aan mijn werk?

  Vooral de hectiek tijdens een crisis, de veelheid van partijen die betrokken zijn, de snelheid van social media en de kritische blik van 17 miljoen communicatie-experts (het hele land kijkt mee) maakt het super uitdagend!

  Wat betreft de corona-crisis heb ik veel meer inzicht gekregen in de werking van, maar vooral waardering gekregen voor de 'witte-kolom'; van huisarts, mantelzorger tot verpleegkundige of IC-arts in het ziekenhuis. Petje af voor de prestaties die zij leveren!

  Terug naar boven

  Veiligheidsregio Twente is een samenwerkingsverband van de gezamenlijke hulpdiensten en de Twentse gemeenten. Wij vinden het belangrijk dat inwoners van Twente zich voldoende voorbereiden op eventuele calamiteiten.