Lees voor

Testen en vaccineren

  Testen

  Testen op corona is nodig om besmettingen op te sporen en te bestrijden. Maar ook om de samenleving stapje voor stapje te openen. Door te testen weet je snel waar je aan toe bent. Meer informatie over testen? Bekijk hier de website van Rijksoverheid

  Testen met klachten

  Heb je klachten die passen bij het coronavirus? Blijf dan thuis en laat je testen. Dit kan makkelijk online via www.coronatest.nl of telefonisch via 0800-1202.

  Bekijk voor meer informatie over testen met klachten hier de website van Rijksoverheid.

  Testen voor toegang tot sociale activiteiten 
  Met de inzet van coronatoegangsbewijzen kan de samenleving eerder of ruimer op verantwoorde wijze open. Ook als het coronavirus nog niet helemaal onder controle is. Daardoor is een bezoek aan een theater, sportwedstrijd of evenement eerder voor meer mensen mogelijk.

  Bekijk voor meer informatie over testen voor toegang hier de website van Rijksoverheid en op www.testenvoortoegang.org

  Zelftesten 
  Een zelftest is een coronatest die u zelf thuis gebruikt, voor de zekerheid als u ergens naartoe gaat of als u klachten heeft. Ook als u volledig bent gevaccineerd of al corona heeft gehad, kunt u een zelftest gebruiken. Zelftesten koopt u bij de apotheek, drogist of supermarkt.

  Bekijk voor meer informatie over zelftesten hier de website van Rijksoverheid. 

  Vaccineren

  Vaccineren tegen het coronavirus
  Met een vaccinatie tegen het coronavirus bescherm je jezelf, maar ook je familie, vrienden en de kwetsbare mensen om je heen. Zo zorgt vaccineren ervoor dat we stapje voor stapje meer vrijheid terugkrijgen. Heb je een vraag over het coronavaccin? Kijk voor meer informatie op de website van GGD Twente en www.coronavaccinatie.nl of bel met het landelijk informatienummer 0800-1351.

  Twijfel je om je te laten vaccineren? Kijk dan eens op de website www.overvaccineren.nl. Je vindt er allerlei links naar informatie die je kan helpen bij twijfels over bijvoorbeeld de werking van het vaccin, mogelijke bijwerkingen, het vaccin in combinatie met zwangerschap, hoe veilig het vaccin is, etcetera. 

  Boostervaccinaties
  Een boostervaccinatie is een extra vaccinatie bovenop de eerdere basisvaccinatie(s). Het is een prikkel voor het afweersysteem en bedoeld om de bescherming tegen covid-19 te versterken. De booster helpt daardoor tegen ernstige ziekte en sterfte door het coronavirus. Om goed beschermd te blijven tegen corona, krijgen oudere mensen als eerste een boostervaccinatie aangeboden. Kijk voor meer informatie over de booster op de website van GGD Twente.

  Vaccinatiebewijs 
  Als je een inenting tegen corona hebt gehad krijgt je hiervan een bevestiging mee. Dit is bijvoorbeeld een kaartje of een stuk papier met daarop gegevens over de vaccinatie. Dit is geen officieel vaccinatiebewijs.

  Vanaf 1 juli kun je een vaccinatiebewijs uploaden in de CoronaCheck-app.

  Europese landen hebben afgesproken dat er één Europees systeem voor coronabewijzen moet zijn. Dat is het EU Digitaal Corona Certificaat (EU DCC). In Nederland gaat het EU DCC via CoronaCheck.

  Bekijk voor meer informatie over het vaccinatiebewijs hier de website van Rijksoverheid

  Coronabewijs

  Voor horeca, evenementen of andere activiteiten heb je een coronabewijs nodig. Dat geldt ook voor reizen binnen Europa. Een coronabewijs is een negatieve testuitslag óf een vaccinatiebewijs óf een bewijs dat je bent hersteld van corona. Je kunt deze bewijzen laten zien met de CoronaCheck-app.

  Bekijk voor meer informatie over de CoronaCheck hier de website van Rijksoverheid.

  Terug naar boven

  Veiligheidsregio Twente is een samenwerkingsverband van de gezamenlijke hulpdiensten en de Twentse gemeenten. Wij vinden het belangrijk dat inwoners van Twente zich voldoende voorbereiden op eventuele calamiteiten.