Lees voor

Algemene coronaregels

  Landelijke maatregelen

  De Nederlandse corona-aanpak is erop gericht het virus maximaal te controleren, de zorg niet te overbelasten en kwetsbare mensen in de samenleving te beschermen. De coronamaatregelen vragen veel van iedereen, zowel fysiek als mentaal. Het kabinet wil besmettingen voorkomen maar ook perspectief bieden. Meer informatie over de landelijke maatregelen op de pagina van Rijksoverheid.


  Basisregels voor iedereen

  • Was vaak en goed je handen.
  • Houd 1,5 meter afstand.
  • Blijf thuis bij klachten en laat je direct testen bij de GGD. Ook als je al gevaccineerd bent.
  • Zorg voor voldoende frisse lucht.

  Was je handen

  Was vaak en goed je handen met water en zeep. Dan kunnen virusdeeltjes zich niet verspreiden.

  Houd 1,5 meter afstand, ook bij bezoek aan huis en op het werk

  Als mensen dicht bij elkaar zijn, kunnen zij het coronavirus heel snel aan anderen doorgeven. Iedereen van 18 jaar en ouder houdt verplicht 1,5 meter afstand tot elkaar. Behalve als zij op 1 adres wonen. Schud geen handen, geef liever een hoofdknik, boks of elleboog. Bescherm jezelf en anderen in de samenleving. Ook als je gevaccineerd bent. Houd ook afstand op locaties waar een coronatoegangsbewijs geldt.

  • Blijf zoveel mogelijk thuis.
  • Ontvang thuis niet meer dan 4 personen per dag (met uitzondering van personen tot 13 jaar).
  • Ga je op bezoek of krijg je bezoek, doe dan een zelftest.
  • Wees extra voorzichtig met het contact tussen personen van 70 jaar en ouder en kinderen tot en met 12 jaar. Doe een zelftest voordat je naar de kinderen of grootouders gaat.
  • Werk thuis. Kan dat niet: houd op werk altijd 1,5 meter afstand.
  • Draag een mondkapje op plekken waar dat verplicht is.

  Klachten? Blijf thuis en laat je direct testen

  Heb je klachten die horen bij corona? Voorkom dat je andere mensen besmet.

  • Blijf thuis en maak een afspraak om je te laten testen bij de GGD. 
  • Ook bij een milde verkoudheid, zoals een loopneus. 
  • Blijf thuis tot je de testuitslag weet.
  • Bij een positieve test: blijf thuis en vermijd contact met anderen, ook als zij gevaccineerd zijn.
  • Heeft je huisgenoot corona? Dan moet je zelf ook in quarantaine, ongeacht of je gevaccineerd bent. Twijfel je? Doe de quarantainecheck voor persoonlijke advies op quarantainecheck.rijksoverheid.nl.

  Zorg voor voldoende frisse lucht

  Frisse lucht is belangrijk. Frisse lucht helpt om de overdracht van het virus te beperken. Zorg dat thuis, in winkels, in horeca, op school en op het werk regelmatig wordt gelucht.

  Meer informatie over de basisregels vind je op de website van de Rijksoverheid.


  Coronamaatregelen in Duitsland

  Coronamaatregelen en regels voor het grensverkeer in Nederland en Duitsland worden voortdurend aangepast aan de actualiteit. Lees via onderstaande websites de actuele informatie over maatregelen in Duitsland. 

  Grensverkeer en reisadvies

  Blijf zoveel mogelijk thuis.
  Om de verspreiding van het virus te beperken is het erg belangrijk om zo min mogelijk contact met andere mensen te hebben. Dat geldt ook voor contacten over de grens.
  Het binnenlands reisadvies is nog steeds zoveel mogelijk thuis te blijven. Dus ga niet over de grens winkelen of uit eten. Alle essentiële winkels in Nederland zijn open, koop lokaal.
  Moet je toch de grens over, bijvoorbeeld voor woon- werkverkeer, bereid je voor en houd je aan de lokale maatregelen. En ook hier geldt: Werk thuis, tenzij het niet anders kan.

  Algemene coronamaatregelen Duitsland

  Maatregelen grensdeelstaten 

  In twijfelgevallen kunt u altijd contact opnemen met de Coronahotlines in Duitsland. Voor Niedersachsen is dat 0049 511 120 6000 en voor Nordrhein-Westfalen is dat 0049 211 9119 1001.


  Tijdelijke wet maatregelen COVID-19

  Sinds 1 december 2020 is de tijdelijke coronawet van kracht. De wet vervangt de noodverordeningen, waarin de maatregelen sinds maart 2020 werden opgenomen. Noodverordeningen zijn namelijk voor kortdurende (crisis)situaties. Maar de coronacrisis duurt langer. Daarom heeft het kabinet de noodverordeningen vervangen door de Tijdelijke wet maatregelen COVID-19.

  Bekijk hier de ministeriële regeling Tijdelijke Wet maatregelen Covid-19

  Terug naar boven

  Veiligheidsregio Twente is een samenwerkingsverband van de gezamenlijke hulpdiensten en de Twentse gemeenten. Wij vinden het belangrijk dat inwoners van Twente zich voldoende voorbereiden op eventuele calamiteiten.