Lees voor

Corona

Lockdown
Nederland blijft tot en met ten minste 9 februari in lockdown. Hier is voor gekozen om het aantal contacten tot het minimum te beperken. Wat deze lockdown inhoudt kun je lezen op de website van de Rijksoverheid.

Avondklok
In heel Nederland geldt vanaf 23 januari een avondklok. Dat betekent dat we tussen 21.00 uur en 04.30 uur niet zonder geldige reden op straat mogen zijn. Alles omtrent deze maatregel, de uitzonderingen en de werkgeversverklaring die u bij zich dient te hebben wanneer u voor uw werk de straat op moet, vindt u op deze pagina van de Rijksoverheid. 

Ministeriële regeling
Sinds 1 december 2020 is de Tijdelijke Wet maatregelen Covid-19 van kracht. Dit betekent dat alle maatregelen beschreven staan in een Ministeriële regeling. 

Waar kan ik terecht met vragen?

1. Vragen over de maatregelen en richtlijnen

Kijk voor alle informatie op www.rijksoverheid.nl of bel met 0800-1351

2. Vragen over Twente

Op deze pagina hebben wij vragen en antwoorden voor Twente opgenomen. Kun je het antwoord op je vraag niet vinden? Stel dan de vraag bij de betreffende gemeente:

Almelo:    gemeente@almelo.nl 
Borne:   info@borne.nl 
Dinkelland:  info@dinkelland.nl  
Enschede: Vul hier het contactformulier in
Haaksbergen:    gemeente@haaksbergen.nl  
Hellendoorn: gemeente@hellendoorn.nl 
Hengelo:    gemeente@hengelo.nl  
Hof van Twente: info@hofvantwente.nl   
Losser:  gemeente@losser.nl   
Oldenzaal:  info@oldenzaal.nl
Rijssen-Holten:  corona@rijssen-holten.nl 
Tubbergen: gemeente@tubbergen.nl 
Twenterand: veiligheid@twenterand.nl
Wierden:  bouwenenwonen@wierden.nl 

Heb je een Twente brede vraag, mail dan je vraag naar communicatie@vrtwente.nl

3. Ministeriële regeling

Bekijk hier de ministeriële regeling Tijdelijke Wet maatregelen Covid-19.

4. Gezondheid en testen

Alle informatie over gezondheid en testen vind je bij de GGD Twente.
Website:  www.ggdtwente.nl
Telefoon:  053 - 487 6840
E-mail:  infectieziekten@ggdtwente.nl 

Bekijk ook:

5. Vaccinatie tegen het coronavirus

Wil je meer informatie over de vaccinatie tegen het coronavirus? Bekijk de website van de Rijksoverheid of van GGD Twente.

Ben je als professional betrokken bij de Covid-19 vaccinatie? Bekijk de website van RIVM voor meer informatie

Heb je vragen over vaccineren in Twente? Bekijk de website van GGD Twente. 

6. Brancheorganisatie

Elke brancheorganisatie is verantwoordelijk voor het uitwerken van de maatregelen binnen de eigen branche. Ben je ondernemer en heb je vragen over jouw branche? Neem dan contact op met je branchevereniging. Ook vind je veel informatie op www.mijncoronaprotocol.nl.

7. Luisterend oor

Heb je een luisterend oor, advies of extra hulp nodig? Neem dan contact op met de Rode Kruis Hulplijn: 070-4455 888. 

Terug naar boven

Algemene basisregels:
- Houd 1,5 meter afstand
- Vermijd drukke plekken
- Was regelmatig je handen
- Blijf thuis bij klachten

Handige links
Landelijk informatienummer 0800-1351.
(Vanuit buitenland +312 0205 1351) 

22-01-2021

Avondklok in Nederland vanaf zaterdag 23 januari 21.00 uur

In heel Nederland geldt vanaf zaterdag 23 januari een avondklok. Dit betekent dat iedereen tussen tussen 21.00 uur en 04.30 uur binnen dient te blijven. Het is dan verboden om zonder geldige reden op straat te zijn.
Dit is een extra coronamaatregel om het ontvangen van bezoek en ontmoetingen in groepen tegen te gaan. Op de website van de Rijksoverheid kunt u alle informatie rondom deze maatregel vinden. 

Voor wie gelden er uitzonderingen voor de avondklok? Lees op deze pagina voor wie de uitzonderingen gelden.

Voor mijn werk moet ik buiten zijn tussen 21.00 en 04.30 uur, hoe kan ik dit dan aantonen? Lees hier meer over de werkgeversverklaring die u dan bij zich dient te hebben.

Wanneer mag u wel en niet naar buiten tijdens de avond klok? Lees op deze pagina meer informatie daarover. 

20-01-2021

Lockdown verder aangescherpt vanwege zorgen om nieuwe virusvarianten

Het kabinet maakt zich grote zorgen om Britse variant van het coronavirus, die nog besmettelijker is dan het virus dat we al kennen. Daarnaast zijn er andere varianten van het virus waar zorgen over bestaan. Er zijn extra maatregelen nodig om die nieuwe varianten van het virus onder controle te krijgen. Daarom is het voornemen van het kabinet om binnen enkele dagen na instemming van de Tweede Kamer een avondklok in te voeren. Bovendien scherpt het kabinet het advies voor bezoek aan: ontvang maximaal één persoon van 13 jaar of ouder per dag en ga maximaal één keer per dag ergens op bezoek. Ook worden extra beperkingen ingevoerd om het aantal internationale reisbewegingen tegen te gaan. Daarnaast wordt per ingang van maandag 25 januari de groepsgrootte bij uitvaarten beperkt naar 50 personen in plaats van 100. 

Het doel is om het huidige besmettingsniveau te verlagen, verspreiding van de huidige en nieuwe varianten van het virus te vertragen en ervoor te zorgen dat de nieuwe varianten zo min mogelijk ons land binnen komen. Zo kunnen we het moment dat de nieuwe varianten van het virus de overhand krijgen zo veel mogelijk uitstellen. Dat is van groot belang om ervoor te zorgen dat ziekenhuizen de komende maanden ruimte houden voor coronapatiënten en zodat andere medische zorg zoveel mogelijk door kan blijven gaan. Want we willen niet over een paar weken terugkijken op dit moment en constateren dat we onvoldoende hebben gedaan. 

12-01-2021

Nederland blijft tot en met ten minste 9 februari in lockdown

Het aantal Nederlanders dat besmet raakt met het coronavirus neemt licht af. Dat betekent dat de lockdown enig effect heeft. Onze volgende taak is om de dagelijkse besmettingen nog veel verder en sneller te laten dalen, zodat ook het aantal patiënten met corona in de ziekenhuizen en op de intensive care daalt. Daarom heeft het kabinet besloten dat Nederland ten minste tot en met 9 februari in lockdown blijft. Dat betekent dat we onze contacten zo veel mogelijk moeten beperken zodat het virus zich minder snel kan verspreiden. Daarmee houden we de zorg toegankelijk voor iedereen. Dit is extra belangrijk met oog op de ontwikkeling van de nieuwe varianten van het coronavirus, waarnaar het OMT nu aanvullend onderzoek doet. Daarnaast vraagt het kabinet het OMT ook nut en noodzaak van eventuele verzwarende maatregelen, zoals een avondklok, te onderzoeken.

15-12-2020

Lock down vanaf 15 december

De toename van het aantal besmettingen heeft zijn weerslag op de zorg: al meer dan een miljoen reguliere behandelingen in het ziekenhuis zijn uitgesteld.  Om de zorg toegankelijk te houden, moeten we ingrijpen en onze contacten tot een minimum beperken. Want; hoe meer contacten, hoe meer besmettingen. Daarom gaat Nederland vanaf dinsdag 15 december tot ten minste dinsdag 19 januari in de strengste lockdown tot nu toe.  

29-09-2020

De teugels worden weer aangetrokken

Tijdens een landelijke persconferentie van minister-president Mark Rutte en minister Hugo de Jonge zijn nieuwe maatregelen afgekondigd om het aantal contactmomenten terug te dringen. Dit is nodig om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Je vindt hier welke maatregelen gelden.

19-08-2020

Maximaal 6 gasten in huis

Sinds de laatste persconferentie van 6 augustus is het aantal besmettingen en ziekenhuisopnamen verder toegenomen. Als we niet oppassen, zijn we binnen afzienbare tijd weer terug bij af. Daarom heeft het kabinet dinsdag 18 augustus aanscherpingen aangekondigd.
De belangrijkste aanscherping is dat zéér dringend wordt geadviseerd, om het aantal mensen dat je in huis en tuin ontvangt, beperkt tot maximaal 6 gasten. Kinderen tot en met 12 jaar niet meegerekend. Natuurlijk moet altijd anderhalve meter afstand worden gehouden.

30-07-2020

Twente en mondkapjes

In Twente geven de besmettingscijfers geen aanleiding tot het instellen van een mondkapjesplicht.
Het is wel essentieel om met elkaar de anderhalve meter te blijven aanhouden, handen te blijven wassen en bij klachten thuis te blijven!

27-07-2020

Oranje reisadvies en thuisquarantaine

Er zijn (delen van) landen waar een oranje reisadvies van kracht is vanwege het Coronavirus.

Voor welke landen geldt dit? Klik hier.

Reizigers uit deze landen krijgen het dringende advies om 14 dagen in thuisquarantaine te gaan zodra zij in Nederland komen.

Op deze pagina vind je meer informatie over thuisquarantaine.

 

13-07-2020

Evenementen en corona

Vanwege corona mochten er langere tijd geen evenementen plaatsvinden. Sinds 1 juli jl. is het organiseren van evenementen, in beperkte vorm en onder voorwaarden, weer toegestaan. Op deze pagina vind je meer informatie over de (landelijke) regels, wat mag wel en wat mag niet? Ook vind je hier suggesties voor oplossingsrichtingen om de risico's zoveel mogelijk te beperken.

Klik hier om alle blogs weer te geven

Veiligheidsregio Twente is een samenwerkingsverband van de gezamenlijke hulpdiensten en de Twentse gemeenten. Wij vinden het belangrijk dat inwoners van Twente zich voldoende voorbereiden op eventuele calamiteiten.