Lees voor

Groene auto met sirene

13-11-2020

Naast de bestaande voorrangsvoertuigen van brandweer, politie en ambulance heeft de veiligheidsregio ook een groen voorrangsvoertuig. De groene voertuigen met blauw zwaailicht en sirene worden bij spoedsituaties gebruikt door functionarissen die bij een crisis of ramp werken namens hulpdiensten en gemeenten. Maandag 16 en maandag 23 november krijgen medewerkers les in het rijden in deze auto's met optische en geluidssignalen. 

Landelijke lijn
De auto’s vallen op door de speciale groene kleur en wit met blauwe striping. Deze huisstijl past in de  landelijke lijn van veiligheidsregio’s voor voertuigen van functionarissen die een taak hebben in de crisisorganisatie. Binnen Veiligheidsregio Twente gaat het in eerste instantie om de Officier van Dienst Bevolkingszorg (OvD-BZ). De OvD-BZ zorgt ervoor dat de gemeentelijke processen bij een incident opgestart worden. Bijvoorbeeld de opvang van inwoners.

De Officier van Dienst Bevolkingszorg moet bij incidenten, net als andere hulpverleningsdiensten, zo snel mogelijk ter plaatse zijn. Daarom is gekozen voor een dienstauto met zwaailicht en sirene. Mogelijk dat in de toekomst ook andere crisisfunctionarissen een groen voertuig gaan gebruiken.

 

Veiligheidsregio Twente is een samenwerkingsverband van de gezamenlijke hulpdiensten en de Twentse gemeenten. Wij vinden het belangrijk dat inwoners van Twente zich voldoende voorbereiden op eventuele calamiteiten.