Lees voor

De werkdag van ... Mirjam Haven

25-05-2022

In deze rubriek laten we verschillende collega’s van Veiligheidsregio Twente aan het woord over hun werk. Zo willen we graag laten zien wat we als veiligheidsregio allemaal doen. Dit keer geeft collega Mirjam Haven een inkijkje in haar werkzaamheden als adviseur risicocommunicatie.

08.20 uur

Vanochtend begint de dag sportief. Op de fiets richting Enschede vanuit mijn woonplaats Hengelo. Dwars door de weilanden van het mooie Driene en het terrein van Universiteit Twente.

09.00 uur

Bij ons kantoor aan de Nijverheidsstraat heb ik een afspraak met collega Marina. We gaan op pad met een fotograaf om ons fotobestand aan te vullen voor de nieuwe website van de Veiligheidsregio en andere communicatie-uitingen. We maken foto's bij het spooremplacement, een sirene en Container Terminal Twente.


11.30 uur

Ik haak aan bij een online verleg. Samen met collega's uit heel het land evalueren we de inzet tijdens storm Eunice in februari. Hoe was het gesteld met de communicatie tijdens de storm, maar ook vooraf. Dit is mijn vakgebied, risicocommunicatie wordt ingezet zodat mensen weten wat ze moeten doen als er - prachtig spreekwoord – stront aan de knikker is. Ook wordt er tijdens de evaluatie gesproken over de inzet van de NL-Alert tijdens de storm. Een interessante sessie voor mij met genoeg leerpunten voor de toekomst.

12.30 uur

Ik verwerk nog een paar e-mails en persvragen over de opvang van Oekraïense vluchtelingen – die we als veiligheidsregio sinds begin maart coördineren. Na een uurtje scan ik mijn agenda. Straks heb ik een afspraak in Oldenzaal dus ik pak de fiets richting huis, waar ik even kan lunchen en de auto pak voor de volgende afspraken.14.30 uur

Vanmiddag op de nieuwe 24-uurslocatie in Oldenzaal een vergadering. Het oude pand van de Rabobank wordt in gebruik genomen als doorstroom locatie voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Met mijn collega's bespreken we de onderwerpen die deze week spelen. Voor mij is het vooral van belang: waar is communicatieadvies over nodig? De opvang van vluchtelingen gaat met nogal wat communicatie-issues gemoeid. Hoe communiceer je over de opvang naar de buurt? Hoe leg je met de taalbarrière Oekraïners uit hoe alles werkt in Nederland?16.00 uur

Opnieuw thuis aan het werk. Ik maak een omgevingsanalyse, waarbij ik via een speciale tool de media en social media scan op het onderwerp Oekraïne. Hoe wordt er gesproken over de opvang van Oekraïners? Welke sentiment leeft er? Zijn er signalen over bijvoorbeeld woningnood die we mee moeten nemen in ons overleg met bestuurders van de regio? Het omgevingsbeeld wat hieruit komt, nemen we donderdag mee in het overleg met de 14 burgemeesters over de opvang van vluchtelingen, het Bestuurlijke Afstemmingsoverleg Oekraïne.

17.30 uur 

Ik rond mijn werkdag af en fiets richting de BSO van mijn dochters van 6, tweeling Nila & Norah. Met de fiets aan de hand, beantwoord ik nog een telefoontje van een journalist. Hoeveel heeft de vluchtelingenopvang ons gekost? Maar.. de écht prangende vraag komt van de tweeling: "Wat eten we vandaag?".

Veiligheidsregio Twente is een samenwerkingsverband van de gezamenlijke hulpdiensten en de Twentse gemeenten. Wij vinden het belangrijk dat inwoners van Twente zich voldoende voorbereiden op eventuele calamiteiten.