Lees voor

Acht Twentse gemeenten van start met Hackshield

11-11-2022

Deze week zijn acht Twentse gemeenten van start gegaan met een lokale campagne om kinderen cyberweerbaar te maken. De gemeenten roepen kinderen in de leeftijd van 8 t/m 12 jaar op om een ‘Cyber Agent’ te worden: iemand die zichzelf en de omgeving kan beschermen tegen online gevaar. Wat is een goed wachtwoord? Wat zijn data? Hoe bescherm je jouw data? Het doel is om zoveel mogelijk kinderen spelenderwijs weerbaar te maken tegen online gevaren als datalekken, phishing en geldezels.

De gemeenten vinden het heel belangrijk dat iedereen zich veilig voelt in zijn eigen huis en straat; ook als je online bent. Cybercriminaliteit is een groeiend probleem en komt, net als in de rest van Nederland, ook veel voor in Twente. De gemeenten Almelo, Borne, Enschede, Hengelo, Losser, Oldenzaal, Wierden en Rijssen-Holten hebben zich aangesloten bij de Hackshield-campagne.

Hackshield

HackShield is een online game die kinderen tussen de 8 en 12 jaar oud weerbaar maakt tegen cybercriminaliteit. Via deze spannende game worden kinderen opgeleid tot Junior Cyber Agents die zichzelf en hun omgeving kunnen beschermen tegen online gevaar. Zo leren ze niet alleen zélf iets; ze kunnen daarna anderen ook adviseren. Door de game te spelen maken kinderen kennis met verschillende thema’s, beantwoorden ze vragen en verdienen ze ‘shields’ als bewijs dat ze op de hoogte zijn van de do’s en don’ts online.

Junior Cyber Agent worden

Alle deelnemers maken kans om leuke prijzen te winnen en om Junior Cyber Agent van hun eigen gemeente te worden. Als Junior Cyber Agent van een deelnemende gemeente maken de kinderen ook nog eens kans om gehuldigd te worden door de politie en burgemeester.

Meedoen

Kinderen die de politie en gemeente willen helpen tegen cybercriminelen kunnen zich aanmelden via www.joinhackshield.nl/register (wel even aan je ouders vragen of dat mag natuurlijk) en kiezen voor welke gemeenten ze meedoen. Kinderen uit gemeenten die niet zijn aangesloten bij Hackshield kunnen ook gewoon de game spelen en Junior Cyber Agent worden. De game is online te spelen of als app voor de mobiele telefoon of tablet.

Veiligheidsregio Twente is een samenwerkingsverband van de gezamenlijke hulpdiensten en de Twentse gemeenten. Wij vinden het belangrijk dat inwoners van Twente zich voldoende voorbereiden op eventuele calamiteiten.