Lees voor

Pre distributie Jodiumtabletten

709 keer bekeken

   

   

   

  Wat gaat er gebeuren?

  Het ministerie van VWS (Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport) is begonnen op 9 oktober 2017 met het verspreiden van jodiumtabletten aan bepaalde groepen mensen die tot 100 km rond een kernreactor wonen. Het verspreiden van jodiumtabletten is een voorzorgsmaatregel om kwetsbare groepen te beschermen tegen een mogelijk kernongeval. Naar verwachting duurt het verspreiden van de tabletten tot eind oktober. Deze distributie is primair een verantwoordelijkheid van VWS en vindt plaats door verzending per post naar huisadressen. Zie onderaan de pagina het bestand met het overzicht van gemeenten en postcodes die jodiumtabletten ontvangen.

   

  Welke personen krijgen de jodiumtabletten

  • Personen van 0 tot 18 jaar krijgen tabletten toegestuurd wanneer zij binnen een straal van 100 km van een kerncentrale of onderzoeksreactor wonen.
  • Personen van 18 t/m 40 jaar krijgen tabletten toegestuurd wanneer zij binnen een straal van 20 km van een kerncentrale of onderzoeksreactor wonen.
  • Zwangere vrouwen van alle leeftijden binnen een straal van 100 km van een kerncentrale of onderzoeksreactor wordt aangeraden jodiumtabletten in huis te hebben. Zwangere vrouwen kunnen via de verloskundige en/of gynaecoloog informatie krijgen over jodiumtabletten maar krijgen deze niet toegestuurd.

   

  Waarom specifiek deze personen en leeftijden

  • Ongeboren baby’s en kinderen tot 18 jaar lopen het meeste risico om later schildklierkanker te krijgen door opname van radioactief jodium.
  • Hoe ouder iemand is, hoe kleiner de kans is op het ontstaan van schildklierkanker als gevolg van blootstelling aan radioactief jodium dat vrij kan komen bij een kernongeval.
  • De risico’s op bijwerkingen nemen toe naarmate mensen ouder worden, denk aan allergieën of problemen met de schildklier.
  • Bij een kernongeval neemt het risico op besmetting af naarmate mensen verder van een kernreactor wonen. Het besluit personen van 18 t/m 40 jaar alleen in een straal van 20 km en niet in een straal van 20-100 km tabletten te sturen komt voort uit de combinatie van verminderde besmettingskans op verdere afstand en de lagere kans op schildklierkanker op hogere leeftijd.

   

  Wat betekent dit voor Twente

  Concreet betekent dit voor Twente dat op alle adressen waar kinderen onder de 18 jaar wonen, in oktober 2017 jodiumtabletten worden bezorgd. In 2015 zijn in Twente in de gemeenten Dinkelland en Losser, binnen delen van de postcodes 7587, 7588, 7591 en 7635 al jodiumtabletten verspreid door het VRT. Deze adressen ontvangen niet nogmaals jodiumtabletten.

   

  Niet de doelgroep, toch graag jodiumtabletten Inwoners die niet tot de doelgroep behoren en wel graag jodiumtabletten in huis willen hebben, kunnen deze vanaf 9 oktober kopen bij de drogist of apotheek.

   

  Wanneer moeten jodiumtabletten ingenomen worden

  Jodiumtabletten moeten alleen ingenomen worden wanneer dit expliciet door de overheid wordt aangegeven. De Nederlandse overheid geeft een duidelijke instructie wanneer de jodiumtabletten moeten worden gebruikt. Dit gebeurt via mobiele telefoon (NL-Alert), internet (www.crisis.nl) en de (regionale)calamiteitenzender (Rtvoost). Zie voor meer informatie: www.waaromkrijgikjodiumtabletten.nl

   

   

  Werking jodiumtabletten

  Tijdens een kernongeval kan radioactief jodium vrijkomen, dit radioactief jodium kan zich verspreiden door de lucht. Radioactief jodium kan gevolgen hebben voor de gezondheid waardoor het belangrijk is jodiumtabletten in te nemen. Het menselijk lichaam slaat (radioactief) jodium op in de schildklier, door jodiumtabletten te slikken raakt de schildklier bezadigd en neemt het geen radioactief jodium op. Jodiumtabletten helpen tegen het gezondheidsrisico dat voortkomt uit radioactief jodium, het helpt niet tegen andere mogelijke gezondheidsrisico’s naar aanleiding van een kernramp. In de bijsluiter in het doosje vindt u meer (medische) informatie over jodiumtabletten.

  Voor meer informatie over een nucleair ongeval klik hier.

   

  Vragen?

  Het VWS is op de volgende manieren te bereiken voor vragen.

  • Publieksinformatienummer: 1400
  • Whatsapp: 06 5500 1400
  • Twitter: @rijksoverheid

  Wilt u weten of u jodiumtabletten gaat ontvangen doe de test: www.jodiumpostcodecheck.nl

   

  Gerelateerde documenten

  Terug naar boven

  Veiligheidsregio Twente is een samenwerkingsverband van de gezamenlijke hulpdiensten en de Twentse gemeenten. Wij vinden het belangrijk dat inwoners van Twente zich voldoende voorbereiden op eventuele calamiteiten.