Lees voor

Programma Veilige Publieke Taak stopt

01-03-2017

De ‘Veilige Publieke Taak’ is een landelijk programma dat de veiligheid wil vergroten voor werknemers met een publieke taak. Om de simpele reden dat medewerkers met een publieke taak meer en meer te maken krijgen met agressie en geweld is dit programma opgezet. Zo ook in Twente. VPT-Twente, ondergebracht bij de Veiligheidsregio Twente, is sinds oktober 2015 tot en met maart 2017 flink bezig geweest om organisaties te adviseren hoe men om kan gaan met agressie en geweld. En dit op een simpele, maar effectieve manier. Landelijk is besloten om te stoppen met het VPT-programma. 


Voor wie?
Wie helpen we? Eigenlijk ondersteunen we elke organisatie die onze hulp wil. Ruim 77 organisaties hebben zich in korte periode aangesloten bij het VPT-netwerk. Er zijn verschillende gesprekken gevoerd, bijeenkomsten georganiseerd, ervaringen uitgewisseld en procedures verbeterd. Na anderhalf jaar kunnen we stellen dat we in Twente een goede VPT-basis hebben gelegd, waarbij vele Twentse organisaties een concrete stap verder zijn geholpen.


Project stopgezet
Na tien jaar VPT is landelijk besloten het project stop te zetten. Helaas, maar dat het VPT-project een tijdelijk project was, is vooraf vastgesteld. Er is zeer veel nuttige informatie verzameld in deze periode. Uiteraard zal alle informatie op de website van de Veiligheidsregio Twente beschikbaar blijven, voor organisaties met medewerkers met een publieke taak. Binnen de organisaties zijn de benodigde middelen beschikbaar om medewerkers met een publieke taak te beschermen tegen agressie en geweld. En als er toch incidenten gebeurd zijn, staat duidelijk beschreven hoe hiermee om te gaan. Zowel preventief als repressief.

Veiligheidsregio Twente is een samenwerkingsverband van de gezamenlijke hulpdiensten en de Twentse gemeenten. Wij vinden het belangrijk dat inwoners van Twente zich voldoende voorbereiden op eventuele calamiteiten.